Výběr nejkvalitnějších pamlsků pro psy

Jak vybrat ty nejkvalitnější pamlsky pro naše psy?

 

Přemýšleli jste nad tím, ale nemáte kapacitu studovat to téma do detailu. Chápu, a proto máte nás 😊

Znalosti, které jsme za léta nasbírali o výživě psů spolu se zkušenostmi při výrobě vlastních pamlsků, budiž zárukou, kterou Vám jiní obchodníci nenabídnou. Pusťme se do toho!

 

  • Chemie v pamlscích jako největší strašák Vás napadne naprosto právoplatně. Je zbytečná a pro psí tělo, zvlášť u štěňat, citlivějších a starších psů, i dlouhodobě toxická. Napsanou na složení ji dost často nenajdete, legislativa to bohužel umožňuje. Zvláštní pozor si dejte především na tzv. měkčená sušená masa, ty s gumovou strukturou. Pamlsky jedině bez glycerinu a GMO.
  • Striktní stopku by měly dostat sušené kosti: uzené či sušené nohy, ocásky a jiná kopýtka. Kosti nevyjímaje kloubů se nikdy nesmí tepelně upravovat, mění tím svoji strukturu a pro psa mohou být nebezpečné. Do pamlsků rozhodně a naprosto rezolutně nepatří ani ty mleté. Bohužel je tam často přidávají i lokální malovýrobci. Pouhých okem je nepoznáte a na složení je taky nenajdete. Pokud si nejste jistí, klidně se nás zeptejte na názor.
  • Pozor si dejte na podíl obilovin. Mnoho výrobců se ho snaží zamaskovat a ke svým zákazníkům nejsou féroví. Základní složka pamlsku je vidět už na jeho vzhledu a struktuře. Cokoliv, co vypadá jako sušenka pro psa nebo muffin, bude obsahovat i většinový podíl obilovin. Podobně napoví i barva, z tmavého masa prostě bez obřího množství mouky anebo chemie nevykouzlíte světlý pamlsek. Přes to vlak nejede. Pes, prosím pěkně, není slepice.
  • Takže jen jerky a sušené maso pro psy, že? Ano i ne. Pes je tzv. všežravý masožravec, což znamená, že ve svém jídelníčku rozhodně maso potřebuje, a to ideální v syrové podobě. Ale taky potřebuje přílohovou část, především zeleninu, ovoce nebo např. i vejce. Podíly se liší pro konkrétního jedince, ale je to cca 75 % živočišné složky a 25 % příloh. Pokud se chcete tedy držet zásad zdravé stravy (tzn. BARF), takovým poměrům by zhruba mělo odpovídat i složení pamlsků. Bez vytáčet výrobců ohledně toho, jak psát složení.

 

A tři poslední typy při výběru vhodného psího krmiva pro skutečné fajnšmekry:

  • Není surovina jako surovina. O kvalitě živočišné složky se u výrobce většinou nedočtete a laik nemá šanci jí poznat (co znamená živočišná složka stravy psa se dočtete v našem dalších článku). Nekvalitní surovina např. s vysokým obsahem tuku je ideální maximálně pro tvorbu bakterií, pokud tedy jsou pamlsky bez chemie. Co by do nich patřit rozhodně taky nemělo, jsou krom kostí i jiné tvrdé části a kůže zvířat. Šlachy a vazy sice pes potřebuje, ale skutečně je jako odpad živočišného průmyslu chcete kupovat jako „pamlsek na přilepšení“?
  • A když už jsme u té zdravé stravy, do výčtu rozhodně patří i monoprotein. Tedy, že v jednom pamlsku není smícháno několik druhů živočišné složky (hovězí, vepřové, kuřecí a rybí). Monoproteinové složení pamlsků znamená přiblížení přirozené stravě psa a nezatěžování jeho organismu mixem různé stravitelnosti. Hovězí pamlsek by měl být skutečně z hovězího a krůtí skutečně jen z krůty.

 

A na závěr rada nejdůležitější: PAMLSKY JSOU TADY HLAVNĚ PRO RADOST. Psí  i Vaší, protože spokojený pes = spokojený páníček, ne?

 

U nás si můžete být kvalitou jistí, dáváme za ní všechny ruce i tlapky do ohně. Máme nutné znalosti i těžce nabyté zkušenosti. Trápení s výběrem tak můžete hodit za hlavu a s klidem na duši nakoupit u nás.

Pokud se Vám článek líbit, nezapomeňte sledovat další tipy na Facebooku a Instagramu a v případě nejasností se nás i na cokoliv zeptat. Hlavně si každodenní život se svým čtyřnohým parťákem s láskou užívejte.

 

Vaše Pamlsky s příběhem