Lokální pamlsky pro psy, kdy je to jen reklamní slogan?

Výroba krmiva pro psy, zn. česká?

 

O tom, jak vybrat pamlsky pro psy jste si mohli přečíst v minulém článku Výběr nejkvalitnějších pamlsků. Posledním kritériem byla lokální výroba jako třešnička na pamlskový dort.

Chceme podporovat malé podniky, lokální výrobu, poctivost a brát ohledy na životní prostředí. Ale kdo by neznal ten moment, kdy jdeme nakoupit na farmářské trhy a jsme právoplatně znechucení, když zjistíme, že prodejce jenom přeprodává z velkoobchodu. Lokální, farmářské, bez chemie a poctivé už dávno není důvěryhodný slogan. Pojďme se na to podívat podrobněji.

  • Českých výrobců pamlsků skutečně není moc. Důvod je jednoduchý: legislativní omezení výroby jsou striktní, a pokud vyrábět chcete, bude to stát hodně energie, a především opravdu hodně peněz. Velcí výrobci dosáhli přesně toho, čeho chtěli, a jásají. Teď ze mě bude mluvit ekonom: lobbistické skupiny vstup na trh úspěšně uzavřeli. A to tak, aby to navíc vypadalo jako ochrana spotřebitele: výroba pamlsků pro psy je totiž extrémně nebezpečná, můžete otrávit sebe, otrávit kolemjdoucí dítě, otrávit okolí. Otrávit psa můžete samozřejmě taky, ale po šesti letech v pekárně pro psy, můžu stoprocentně říct, že to je to poslední, co je kontrolované. Chytré a účinné, že?
  • Lokálnost pamlsků ale rozhodně nezačíná a nekončí jen u místa výroby, etiketa se dá chytře obejít. Skutečně lokální jsou vyráběné také z místních surovin. Jestli je lokálnost nutně správnou cestou pro všechny výrobky, nechávám nezodpovězené, ale v případě pamlsků se bavíme o potravinách, konkrétně o mase. Podmínky chovu, převozy, skladování, mražení… O původu masa se jako zákazník nedozvíte vůbec nic! Výrobci ho jako své tržní tajemství neprozrazují pochopitelně, ale často se prostě nemají čím chlubit. Cena nekompromisně rozhoduje. My, pekárenští ochránci spokojených psích žaludků, jsme si tu práci dali a vybrali ty výrobce, kteří používají i lokální maso.
  • Lokální a poctivě vyrobené většinou taky nepotřebuje chemii, proč by český výrobce svůj produkt takto kazil, že? Ten velký to ale klidně udělá, potřebuje totiž, aby výrobek zvládl různé skladovací podmínky a měl co nejdelší trvanlivost. Pamlsky jsou potravina jako každá jiná a podléhá přirozeným zákonitostem, které bez chemie neokecáte. Tečka.
  • Poslední a nejzásadnější je kompetentnost výrobce. Doma usušené maso je lokální výroba jako vyšitá, o kvalitě a zdravotní nezávadnosti to ale nevypovídá. Znalosti, zkušenosti a další znalosti nepřebije nic. „Masové pamlsky“, které jsou jen obarvenou moukou, „Bez chemie“ aneb usušený odpad masného průmyslu anebo „Receptura vymyšlená veterinářem“, když vám výrobce klidně prodá syrové maso z divočáka (viz Aujezského choroba, ale o tom zase v příštím článku), jsou jen líbivá slova, ne kvalita pro naše psy. Zvlášť pro psy na dietě, s potravinovými alergiemi a psy s citlivým zažíváním.

U nás si můžete být jistí nejen kvalitou, ale především tím, že jsme osobně prověřili jednotlivé výrobce. Nespolehli jsme se na reklamní slogany, kontaktovali jsme je, osobně zajeli do výroben (občas se tam spíš nacpali), zkontrolovali postupy, podívali se na suroviny. Máme nutné znalosti i těžce nabyté zkušenosti, abychom věděli, co chceme a co nechceme vidět. A tady jsou výrobky, které ručí za spokojené psí žaludky.

Pokud se Vám článek líbit, nezapomeňte sledovat další tipy na našem Facebooku a Instagramu, a v případě nejasností se nás i na cokoliv zeptat. Hlavně si každodenní život se svým čtyřnohým parťákem s láskou užívejte. 

Vaše Pamlsky s příběhem