Jak kvalitně krmit psy?

Psí krmení aneb jak se z toho nepoprdět

 

BARF, granule, konzervy, vařená strava, způsobů je spousta. Doporučení taky.

Kdo nás sledujete, víte, že jsem příznivec přirozené stravy psa, které odpovídá BARF, jednoduše syrové maso a podíl příloh. Nepotřebuji se ale držet jen vyváženého jídelníčku psa, BARF u nás tak tvoří tu část stravy, ze které jsou psi živí (cca 90 %). I my se snažíme stravovat zdravě, ale to neznamená, že si občas nedopřejeme něco jiného, no ne? S výjimkou zdravotních diet by i psa mělo jídlo těšit a bavit. Balanc mezi zodpovědným přístupem k výživovým potřebám psa ale bez galejí. Občas přidat konzervu nebo vývar pro psy, občas vyměnit masovou misku za granule, občas dát vařené maso. Pokud máte zdravého psa, proč ne?

Obecně se tvrdí, že jednotlivé druhy stravování by se neměly míchat. Argumentů je víc, většinou je to prostě tak, že výrobci Vám to doporučují. Potřebují, abyste kupovali pořád jen to jejich. Existuje malé procento psů, kteří kvůli různé stravitelnosti nesnáší mixy stravy dobře. Většinou to vyřeší oddělení porcí, tedy např. ráno granule a večer BARF. 

Stravovací návyky jsou i důležitou součástí výchovy psa, jeho každodennosti a psychické pohody. V žebříčku priorit je to pro zvíře velmi vysoko. Přirozeně. Pes neví, že my chodíme do supermarketu a hlad nám většinou nehrozí. Spousta pejskařů se potýká s tím, že jejich chlupatý miláček si jídlo hlídá. Nebo ho naopak hltá a ovládnou ho endorfiny. V obou případech se nenají v klidu. Pojďme být upřímní, chtěli bychom takhle jíst my? Záleží na konkrétní povaze psa a jeho zkušenostech, ale vždycky s tím jde pracovat. Rady, že psům musíme strkat ruce do misky nebo jim občas něco sebrat, jsou z minulého století. Pokud chceme, aby si pes jídlo hlídal, tohle je zaručený recept. Stačí si představit, kdyby to někdo dělal mně a hned se mi chce cenit zuby. Na druhou stranu respektovat, že pes na mě zavrčí, kdykoliv projdu kolem jeho ohryzané kosti, taky není v pořádku. Pohoda u jídla je prostě základ. Jako u všeho v životě, nesrovnávejte se s tím, jak to mají druzí, pracujte se svým psem. Na zlepšení. Den po dni.

A teď k tomu, co vás asi zajímá nejvíc, jak vybrat to nejkvalitnější. Každý druh stravy má svá specifika a jejich jednotlivostem se budeme věnovat v dalších článcích. Žádají si vlastní prostor. Základní pravidlo zní, že cena nemusí být nutně rozhodující parametr. Nejlevnější granule ale těžko budou ty nejlepší. A druhé základní, že neexistuje žádné „nejlepší“, každý pes je originál a má specifické výživové potřeby. To, že Vám už třetí pejskař doporučil jednu značku granulí, neznamená, že budou vhodnými i pro Vašeho psa. A poslední pravidlo při výběru je nedělat si ze psa pokusného králíka. Zkoušení a neustálá obměna mu nadělá v těle spíš zmatek a rozhodí zažívání.

Nevažte, neměřte, srovnejte si druhy stravy, něco si o nich přečtěte a trochu se odvažte. Nebojte, se zodpovědným přístupem těžko svého miláčka nezabijete. A pokud nevíte, u nás najdete psí žrádlo, se kterým vedle nešlápnete. Uvolněte se a berte psí stravování jako radost. S láskou ke psům a s respektem k jejich potřebám 🩷

Pokud se Vám článek líbit, nezapomeňte sledovat další tipy na našem Facebooku a Instagramu a v případě nejasností se nás i na cokoliv zeptat.

Vaše Pamlsky s příběhem