Jak vybrat granule pro psa?

Krmení granulemi

 

Jednoznačně nejrozšířenějším způsobem krmení psů jsou granule. Ještě před pár desítkami let tomu tak však nebylo a stejně jako tisíce let zpátky dostávali psi zbytky z domácnosti a nezužitkované maso. Dnes se pomalu do popředí začínají dostávat i jiné způsoby, např. BARF. Téma kvalitního krmení našich mazlíčků se tak občas stává bojištěm bez vítěze.

Nejsou granule jako granule, jejich kvalita se rapidně liší. Co však zůstává stejné, jsou výživové potřeby psů, které jsou určující pro jejich zdravý a hlavně spokojený život. S výživovým poradenstvím pro psy mám letité zkušenosti, které převedu do několika stručných doporučení:

 

  • Jednoduché složení je must have! A přesně takhle složení granulí skoro nikdy nevypadá. Psí strava není složitá, jen výrobci se v závislosti na poptávce snaží dostat do granulí „vše“ a psímu zažívání je to spíš na obtíž. Pro laika je nejjednodušší znát složení v syrovém stavu, které by mělo odpovídat cca 75 % živočišné složky a zbytek příloh. Toť vše, celá magie v jedné větě. Složení se však píše ve stavu po zpracování (děkujeme legislativcům), takže je většinou nutné se složitě dopočítávat, a to ještě s obrovskými odchylkami. Každá surovina ztrácí při výrobě jiné množství tekutin, takže ve výsledku např. „90 % masa“ je jednoznačně moc a „45 % masa“ může být ideální poměr.
  • Kvalita a původ surovin je zcela zásadní, a přesto skoro nemáme možnost o ní cokoliv zjistit. Granule můžou být složením nabušené, ale pokud jsou vyrobené ze zbytků průmyslu, jsou jen předraženým… odpadem. S velkým zklamáním a naprostou jistotou můžu napsat, že přesně takhle to drtivá většina výrobců dělá. Je mi líto. Existuje mnoho důkazů, že do mnoha výroben granulí jezdí výhradně náklaďáky z kafilérií. Do granulí se tedy dostávají pod složkou „maso“ jen nezpracovatelné části (kůže, podkoží, tvrdé části jako kosti a chrupavky, oči, kopyta) anebo např. maso z nemocných zvířat. Podobně to vypadá u přílohových surovin. Je vám z toho špatně? Mě taky.

  • Lokální a bez chemie nezaručí jen to, že psí tělo se nemusí vypořádat s chemií. Je to krásný a jednoduchý ukazatel právě kvality surovin a výrobních procesů. Kde se z masa použije moc tuku, to musí nutně obsahovat dost chemie, která zabrání zkažení. Kde granule musí docestovat přes půl kontinentu, musí obsahovat dost chemie, aby neodcestovaly samy. Samozřejmě neplatí, že co je lokální a je bez chemie, musí být tím nejlepším, je to však nejen cesta k udržitelnětelnosti, ale i pomocník při výrobu. Jen je potřeba nejen věřit, ale i prověřovat. Pomocné látky na složení být často psané nemusí anebo jsou chytře skryty.
  • Lákavé suroviny, výrobní procesy a jiné zbytečnosti jsou dnes trháky marketingu. Pamatujte, že v jednoduchosti je síla! Většina bylinek při výrobě ztrácí své kouzelné schopnosti, a je tedy zbytečné je přidávat. Granule by neměly obsahovat tři a více druhů masa, aby zbytečně nezatěžovaly organismus. Ideální pro psy na dietě, s citlivým zažíváním anebo potravinovou alergií mohou být monoproteinové granule.

 

Cena ani reklamní slogany vám kvalitu nezaručí. Když si vyškrtáte shora zmíněné nešvary, většinu značek vyloučíte. A u těch, které se vám líbí, si pak můžete dohledat jednotlivé informace a vybrat ty, které Vašemu psovi budou sedět nejlépe. Vyzkoušet můžete i ty od nás. Každé tělo je totiž originál a vyplatí se to respektovat.

Pokud se Vám článek líbit, nezapomeňte sledovat další tipy pro zdraví psů na našem Facebooku a Instagramu a v případě nejasností se nás i na cokoliv zeptat. Hlavně si každodenní život se svým čtyřnohým parťákem s láskou užívejte!

S láskou ke psům a respektem k jejich potřebám,

Vaše Pamlsky s příběhem