Konzervy a vývary pro psy: kdy, jak a proč?

Kdy a jak krmit nebo přidávat konzervy

 

Veliké téma a dva tábory. Je spousta pejskařů, kteří jimi krmí plnohodnotně, a pak spousta těch, kterým to přijde jako zbytečnost. Pojďme se na to podívat blíž.

Konzervy jsou vlhké a trvanlivé krmivo pro psy. Většinou se jedná o krmivo doplňkové a ne plnohodnotné, výrobce tedy nedodržuje poměry pro vyváženou stravu psa. Což vůbec nemusí být na škodu, pokud i my jako pejskaři k nim tak přistupujeme. Konzerva je totiž pro většinu psů velmi chutnou baštou, a to je občas víc!

  • Zdravotní důvody. Pokud jste měli někdy nemocného psa, který neměl chuť k jídlu, tak tomu rozumíte. Stačí, když ho bolí zuby nebo je po operaci. Konzerva je pak zachránce, díky kterému se nají. Opatrnější bychom byli u zdravých psů, kteří jsou krmeni výhradně konzervami. Ty totiž tím správným způsobem nezatěžují chrup a žvýkací svaly. Naopak pro zahřátí organismu a při rozhozeném zažívání, udělá konzerva dobře i zdravým psům. 
  • Radost. Takový ten pocit, který u psů spíš spojujeme s míčky nebo hrou. Ale ona má mnoho různých podob, radost z jídla patří rozhodně mezi ně. A dost vysoko, to by vám každý hafan potvrdil. Psali jsme o tom už v článku Psí krmení aneb jak se z toho nepoprdět. Krmení je jedním z nejdůležitějších aspektů psychické pohody psa. Často velmi, velmi opomíjenou. Veterináři nás upozorňují na zdravé stravování, odborníci na výchovu a výcvik zase na stravovací návyky, za to jim patří obrovský dík. Ale pojďme si na chvilku představit, že bychom my na talíři měli dvakrát denně ty stejné, suché granule, jaký bychom z toho měli pocit? Já vím, nejsme psi, že? Přesně, psům je totiž daleko přirozenější žrát syrovou a různorodou stravu.
  • Různorodost. Konzervy jsou u psů tak oblíbené proto, že jsou stravitelnější než syrové maso a navíc připomínají naši stravu. Spousta lidí si láme hlavu nad tím, proč jejich pes chce radši vařené maso, žebrá kousek párku anebo přímo ukradne kus svíčkové. Prostě proto, že se učí příkladem a my jim to naše žrádýlko zakazujeme. Tak jednoduché to je. Vybíraví psi se tak snaží přesvědčit své páníčky, aby dostali něco jiného.
  • Každodennost. Rozhodně neříkáme, že máte konzervami krmit každý den. 90 % toho, co pes sní, by mělo odpovídat jeho výživovým potřebám, aby byl zdravý. 100 % jeho stravy by ho ale mělo těšit a zároveň neškodit. Pokud bojujete například s vybíravostí nebo naopak pažravostí, pokud si váš pes jídlo hlídá nebo ho naopak nezajímá, je potřeba se nad krmením zamyslet. Na vině může jednoduše být výchova, každodenní stereotypní miska nebo naopak neustálá obměna. Občas se stačí trochu uvolnit a méně poslouchat „co bychom měli“ a naopak více se zamyslet nad spokojeností psa.

A jak poznat kvalitní konzervu, abyste psovi skutečně přilepšili? Vybírat můžete 100 % masové anebo i ty s přílohami, kde by poměr živočišné složky neměl klesnout pod 70 %. Důležitá je spíš kvalita jednotlivých surovin. Masová složka by neměla být jen semletými odpadky masného průmyslu. Místo by neměla dostat chemie a konzervanty a konzervy by měly být monoproteinové (z jednoho druhu masa). Občas je dost těžké se v tom vyznat, a proto jsme pro vás vybrali konzervy lokální výroby, kde kvalita složek i poměry dávají smysl a potěší nejen psí duši ale i tělo. Prostě pro zdravé a spokojené psy.

 

Konzerva umí rozvrtět psí ocas raz dva a dokáže zpříjemnit život nejen jim, ale i vám. Nepodceňujme sílu radosti z jídla a toho, jak velký vliv mají na jeho život a společné soužití. Spokojený pes znamená spokojeného páníčky ;-)

Pokud se Vám článek líbit, nezapomeňte sledovat další tipy na našem Facebooku a Instagramu a v případě nejasností se nás i na cokoliv zeptat. Hlavně si každodenní život se svým čtyřnohým parťákem s láskou užívejte.

S láskou ke psům a respektem k jejich potřebám,

Vaše Pamlsky s příběhem