Vybíraví psi

Vybíravý pes nemusí být rozmazlený

Pes něco nechce jíst? „Nechte ho bez večeře, však on si to rozmyslí.“ Tak přesně taková rada se běžně dává. A my říkáme jasné ne! Vybíravý pes se Vám možná jen snaží něco sdělit. 

Vzpomínám si, že to byla jedna z prvních lekcí, kterou mi dal můj Artík. Jako malé štěně odmítl nejdřív jedny granule, pak druhé, pak třetí. Rady od odborníků na výchovu psů zněly jasně „Jen ho nech, hlady neumře.“ O psech jsem tenkrát nevěděla skoro nic, ale jak můžu nechat tříměsíční štěně bez jídla? Přešli jsme na BARF, Artík začal baštit. A bylo to nejlepší rozhodnutí. Pro něj, jeho psychickou pohodu, pro jeho zdraví. A i pro mě. Lekce, že pokud pes se zdravým vztahem k jídlu něco odmítá, možná ví proč. Lépe než my.

Odmítl mi toho ještě hodně. Ale vždycky měl přesně to, co potřeboval.

 

Taky si pamatuju, jak jsem si přivezla Brixu, pažravé stvoření. Když mi jí poprvé hlídal kamarád, nadšeně mi vyprávěl, že snědla syrovou cibuli. „Jako vážně?“, zeptala jsem se. Proč by pes hergot měl jíst něco, co mu evidentně neudělá dobře? Trvalo ještě pár let, kdy dostávala jen to nejlepší, než si uvědomila, že některé věci prostě jíst nechce. A když mi poprvé odmítla večeři, nejenom, že jsem se nezlobila, jásala jsem. Konečně si uvědomila, že nemusí žrát všechno!

 

Každá jiná, ale obě cesty k respektu. Respektu, že strava stejně jako nám, by měla chutnat a zároveň být zdravá a prospěšná. Cesta k rovnováze.

 

 

Kdy respektovat přirozené chutě a potřeby psa a kdy už za vybíravostí hledat rozmazlenost?

  • Výběr krmiva a stravy je MUST HAVE! Prostudujte si způsoby krmení, základní pravidla psí stravy, najděte kvalitní značku. Ta nejdražší značka nemusí být tou nejlepší. To, co nám může připadat pohodlné, nemusí naplňovat všechny potřeby, které pes má.
  • Nezkoušejte. Vyberte si, co považujete za nejlepší, a najděte alternativu. Pak dejte psovi na výběr a nechte ve hře všechny možnosti. Časem vám pes i jeho zdraví řekne, co je pro něj nejlepší. Hlavně ho k ničemu nenuťte jen proto, že vy si myslíte, že to víte líp. Když budete ale týden krmit něčím, pes to odmítne, pak zkusíte něco nového, hádejte, co se stane. Pes to nejspíš odmítne za chvíli taky.
  • Výživové potřeby, které je dobré mít nastudované, ať krmíte jakkoliv. Pokud jste se totiž dostali do bodu, kdy pes chce jen párek, vařené hovězí, piškoty a konzervy, pak je skutečně rozmazlený. Pokud máte zdravého psa v plné síle, neděste se ani toho nechat ho den nebo dva bez jídla. Zažívání masožravců je na to stavěné, vlk taky nemá hostinu každý den.
  • Nespoléhejte se jen na průmyslově vyráběnou stravu a pamlsky. Je to stejné jako v lidské stravě, do jídla se přidává nemálo chemie a různých dochucovadel, která jídlo nepřirozeně zatraktivní. Pes stejně se pak jako děti stává na těchto chutích doslova závislý a zdravé dobroty odmítá.
  • Lidské jídlo je lepší. Platí pravidlo „vždy chceš to, co nemůžeš mít“. Ne proto, že by to bylo lepší, jen je to zakázané. Zaktraktivněte mu jeho vlastní večeři a střídejte její obsah.
  • Respektujte jeho chutě a jeho výživové potřeby a najděte balanc. Každé plemeno má svá specifika, pro některé psy není v přirozeném repertoáru žrát mořské ryby, pak je v pořádku, že je jíst nechtějí. Někteří psi začnou odmítat kuře, protože na něj mají potravinovou intoleranci, které jste si možná nevšimli. Najděte rovnováhu a nebuďte pes ;-)

 

Rovnováha mezi nezdravou rozmazleností a vybíravostí může být tenká. Stejně jako rovnováha výchovná. Nenechte se však vtáhnout do mýtu, že pes má jíst všechno jen proto, že my si myslíme, že obsah jeho misky je tím nejlepším. Všichni jsme originály, na které „všeobecné pravdy“ nestačí.

Pokud chcete svému hafanovi dopřát zdravé mlsání, určitě si svůj oblíbený pamlsek najde v naší nabídce. Sledujte také Facebook a Instagram, kde se snažíme podporovat zdravý vztah ke zdravým psům.

A hlavně … si každodenní život se svým čtyřnohým parťákem s láskou užívejte!

S láskou ke psům a respektem k jejich potřebám,

Vaše Pamlsky s příběhem