Nejčastější zdravotní problémy psů

Zdravotní strašáky u psů

Na prvním místě zdůrazňuji, že nejsem veterinář, vše níže uvedené vychází z mých zkušeností a mnoha příběhů, se kterými jsem se setkala. Jakýkoliv zdravotní problém nehledejte na Googlu ani neřešte se sousedem pejskařem, jděte za odborníkem. Najděte si veterináře, kterému věříte, a dbejte jeho doporučení!

Stane se to bleskurychle, že Vy ani pes nemrknete. Zdravotní strašáci, které byste jako pejskaři měli jednoznačně znát, abyste stihli rychle zareagovat. Vrozené choroby, geneticky podmíněné pohybové obtíže, zhoršující se smysly, to vše jsou vleklé zdravotní problémy, se kterými se nevyplatí otálet, ale většinou nevyžadují urgentní zásah. Vašeho psa však mohou krom úrazů postihnout také akutní stavy, toto jsou dva nejčastější. Týkají se většího počtu psů, než byste si nejspíš mysleli.

  • Torze žaludku

Neboli zauzlení či přetočení žaludku. Je to stav, který bez odborně provedené operace končí smrtí. Může postihnout jakéhokoliv psa bez ohledu na plemeno nebo věk. Nejčastěji vzniká krátce po tom, co se pes nají nebo víc napije. S velkou jistotou ho poznáte podle toho, že se psovi v krátkém čase zvětší břicho, jakoby se nafoukne. Dalšími příznaky mohou být zvracení, bílá pěna od huby, slinění, neklid nebo naopak apatie, zrychlené dýchání, nadměrné pití, nechutenství. Torze žaludku je rychlý proces, jedná se o hodiny, každá minuta je tedy rozhodující. Pokud máte podezření, neotálejte a ihned jeďte za veterinářem, který je schopen provést operaci.

To, zda torze žaludku nastane nebo ne, není způsobeno nesprávnou péčí o psa. Obecně se však má za to, že její pravděpodobnost lze minimalizovat: krmením dvakrát denně, přirozenou stravou BARF či namočenými granulemi, zabráněním hltání a rychlým pohybům či skákání po jídle (rozuměj naučit psa odpočívat).

  • Pyometra

Neboli zánět dělohy se týká nevykastrovaných fen. Opět se jedná o stav, který není zaviněn nesprávnou péčí o psa, a opět se jedná o stav, který je nutné řešit rychle jinak hrozí smrt. Nejčastěji k ní dochází krátce po hárání. Můžete začít pozorovat zvýšenou potřebu pít, únavu, slabost na zadní končetiny, nechutenství, průjem. Později může nastoupit také zvýšená teplota, dehydratace, neschopnost pohybu (v případě otevřené pyometry pak hnisavý výtok, který ale v případě uzavřené není).

Chápu a respektuji rozhodnutí každého pejskaře či útulku o kastraci, osobně však nejsem jejím příznivcem z jiných než zdravotních důvodů. Taky si nenechám uříznout nohu jen proto, že si jí můžu jednou zlomit. Hormony hrají důležitou roli nejen pro tělo, ale především pro sociální život psů a jejich psychickou pohodu, ale o tom zase až v příštím článku. Rozhodně je však nutné fenu po hárání obezřetněji sledovat a všímat si jejího chování a stavu. Pokud se Vám nezdá něco v pořádku, není nic jednoduššího než poprosit svého veterináře o kontrolní sono, začínající zánět se dá řešit antibiotiky. Pokud už pozorujete přímo příznaky, není na co čekat, stav feny se může velmi rychle zhoršit. Pokročilejší zánět je pak nutné řešit ihned, a to právě kastrací.

 

V poslední řadě opět upozorňuji, že veškeré zdravotní problémy či anomálie řešte se svým veterinářem, v akutních případech vyhledejte kliniku, kde Vás můžou ihned přijmout. Pokud si nejste jistí, vyhledejte jiného a zkonzultujte stav.

Pokud máte s těmito stavy osobní zkušenost, budeme rádi, když ji s námi budete sdílet. Stejně tak budeme vděční, pokud se k tématu odborně vyjádří veterinář. Nezapomeňte nás sledovat na našem Facebooku a Instagramu a v případě nejasností se nás i na cokoliv zeptat. Hlavně si každodenní život se svým čtyřnohým parťákem s láskou užívejte. Ve zdraví!

#prozdravepsy

Vaše Pamlsky s příběhem