Nejzdravější pamlsky pro psy

Sušené maso nebo pamlsky podle BARF

 

Které jsou nejzdravější pamlsky pro psy? Tuto otázku jsem slýchala 6 let v naší pekárně od zákazníků, kteří se upřímně snažili svých psům vybrat to nejlepší. Chcete taky poradit? Pojďme na to. 

Kdo nás sledujete, určitě umíte už nazpaměť, které pamlsky mají tzv. red flag aneb co nebrat:

  • Ty obsahující chemii, glycerin, GMO
  • Plné mouky či s nejasným složením
  • Sušené ocásky, uši, oháňky a jiná kopýtka

Proč se jim vyvarovat a jak je poznat, najdete podrobněji vysvětlené v našem prvním článku.

 

Pamlsky jsou doplňkových krmivem, jejich hlavním smyslem je udělat psovi radost, použít jako pomůcku při výcviku a výchově, zpestřit psí život. Z praktických důvodů se pak jedná o trvanlivé krmivo. Pes je všežravý masožravec, tedy potřebuje být živen především masem (tzv. živočišná složka stravy) a menším podílem příloh (např. zeleniny). O přesných pravidlech správné výživy psů zase v příštím článku. Pokud si chcete být jistí, že svého psa krmíte kvalitně a prospíváte i jeho zdraví, vyberte si z těchto variant:

  • Čistě sušené maso z lokálních zdrojů a bez chemie udělá skvělou službu! Krásně na něm poznáte kvalitu původní suroviny a neobsahuje nic navíc. Vhodné je pro psy na dietě, s potravinovými alergiemi nebo jiným omezením.  Obecně také pro mladší, aktivnější až sportovní psy, jejich tělo potřebuje vyšší poměr živočišné složky. Maximálně vhodné je také pro psy s citlivým zažíváním, kterému neprospívá přílišný mix složek. A pak je i skvělou odměnou pro psa, který je krmen např. granulemi s nižším poměrem masa, anebo samozřejmě skvělým dárek pro psa, o jehož stravování moc nevíte.

  • Pamlsky podle BARF respektují přirozenou stravu psa a jsou o trochu lepší pro vyváženost jídelníčku psa. Obecně by poměry měly být zhruba 70 % - 80 % masové složky a zbytek příloh. Neplatí to bezezbytku, pro choulostivé psy může být poměr i 50 %, u akčních psů naopak klidně 90 %. Ideální přílohovou složkou je zelenina, na druhém místě ovoce, dále např. vajíčka, mléčné výrobky, vhodné obiloviny a jiné doplňky. I u pamlsků však platí, že všeho moc škodí, pokud je složení moc rozmanité, psí zažívání to spíš rozhodí. Pes je masožravec, na rozdíl od nás potřebuje jednodušší stravu a na rozdíl od nás potřebuje vyváženost dlouhodobě ale ne krátkodobě! Ve složení často bývají „líbivé suroviny“, potraviny nebo bylinky, které ale se stejně při tepelné úpravě znehodnotí a jsou spíš marketingovým nástrojem. Pamlsky by měly být monoproteinové a masová složka by se měla skládat z čisté svaloviny nebo vnitřností. Volit pouze druh z vnitřností není ideální a u svaloviny je zase enormně důležitá kvalita původní suroviny. Tu laik pozná velmi obtížně, rozemletím se dají snadno zamaskovat zbylé kosti nebo tvrdé chrupavky (které striktně do pamlsků nepatří) a přidáním přílohy se zamaskuje sktruktura či barva. My jsme si dali tu práci, zajeli do výroben, viděli suroviny a navíc díky zkušenostem víme, jak to má vypadat. U nás si tedy kvalitou můžete být jistí.

Pamlsky by rozhodně měly být chutnou a zároveň zdravou odměnou pro psa. Na našich sociálních sítích ráda používám hashtag #prozdravepsy, což není jen prázdná marketingová fráze. Jsou zdravotní obtíže, kterým nezabráníme, ale správným jídelníčkem a celkovým životním stylem můžeme zdraví psa ovlivnit víc, než by se zdálo.

Pokud se Vám článek líbil, sledujte další tipy ke zdravé výživě psů na našem Facebooku a Instagramu a v případě nejasností se nás ptejte. Hlavně si každodenní život se svým čtyřnohým parťákem užívejte!

 

S láskou ke psům a respektem k jejich potřebám,

Vaše Pamlsky s příběhem