Proč barfovat, proč krmit syrovou stravou?

Jak BARFovat a nezbláznit se z toho

 

Spíš mě napadá, proč nebarfovat? Přirozenou stravou krmím psy celý jejich život a ani jednou jsem o své volbě nepochybovala. A to o většině věcech říct nemůžu. Po mnoha letech ale od svých zákazníků znám nejčastější důvody:

  • Mýtus 1 „Je to drahé“. Není, kvalitní masová strava je často levnější než kvalitní granule.
  • Mýtus 2 „Je to náročné“. Není, složení misky může zabrat klidně 5 minut.
  • Mýtus 3 „Nemám na to znalosti“. Je potřeba znát základní pravidla, ale není to jaderná fyzika.
  • Mýtus 4 „Mému psovi to nesedí“. Přirozená strava nemůže psovi nesedět, stačí najít způsob.

 

Důvody, proč krmit BARF:

  • Máte plnou kontrolu nad tím, z čeho je Váš pes živ. Nemusíte se dohadovat, z čeho a jak se psí žrádlo vyrábí, jestli mu prospívá, svědčí nebo chutná. Prostě si psí misku vytvoříte přesně tak, jak je potřeba.
  • Psa bude jídlo bavit. Aniž bych chtěla někoho soudit, pojďme být brutální upřímní: bavilo by nás, kdybychom každý den dostali ty stejné suchary? Pokaždé ty stejné suché kousky… I já bych asi začala krást jídlo ze stolu nebo zkusila svoji misku odmítnout. Psychická pohoda psa není jen otázkou výchovy, je to každodenní naplňování jeho přirozených potřeb.
  • Přirozená strava je to nejzdravější. Pro nás i pro naše čtyřnožce. Suroviny (především maso) je při průmyslově výrobě vždy znehodnoceno minimálně tepelnou úpravou, tedy se do něj nutně musí přidat výživové doplňky, které opět dodají potřebné látky. Nikdo neříká, že na kvalitních granulích nemůže pes zdravě prospívat, ale vždy to jde lépe.

 

O základních principech stravy psa se dočtete ve článku Výživové potřeby psa a doporučuji také knížku Natural dog food. BARF nemusí být věda, vše potřebné si nastudujete během pár hodin, a pak už stačí si jen najít způsob, který bude vyhovovat přesně Vám. Co se ale na internetu a od pejskařů nedozvíte, že BARF můžete taky lehce pokazit, a pak z dobrého úmyslu spíš zdraví svého psa uškodit. Proto vám přidám výčet pravidel, která považuji za stěžejní, i když se o nich často nemluví:

  • Kvalita masa je MUST HAVE! Můžu si s psí miskou hrát, jak chci, ale pokud to základní nemám v dobré kvalitě, stejně to nebude zdravé. BARF-shopy často nabízí hlavně mletiny a komplety. Zní to strašně lákavě, máte tam vše připravené (svalovinu, vnitřnosti i kosti). A taky je to o dost levnější. A víte proč? Protože jsou tam semleté zbytkové části z masného průmyslu. Ty, co se jinak nepoužijí (kůže, tuk, oči, skelety, …). Nikdo neříká, že tyhle části by pes jíst neměl, ale rozhodně ne v takovém množství a poměrech, ve kterých se mletiny nebo komplety vyrábí. Drůbež je často jen semletý skelet, díky kterému si svého psa snadno převápníte a zaděláte si na problémy s pohybovým aparátem. Krásná miska plná odpadu…. Sama doporučuji klidně mletiny kupovat, ale dávat je maximálně dvakrát týdně. Největší výhodou BARFu je, že máte zcela pod kontrolou, co pes dostává, což vidíte jen na kusovém mase. Tak se nebojte a skutečně si vyberte co a v jaké kvalitě pro psa vezmete.
  • BIO kvalita nebo např. jehněčí, telecí, zvěřina nejsou jen pro fajnšmekry a alergiky. Už jste si někdy více četli o masném průmyslu a tom, v jakých podmínkách zvířata žijí a čím vším je podpořen jejich růst a zdraví? Pokud budu krmit jen kuřecím a hovězím, s velkou pravděpodobností si u svého psa vytvořím potravinovou alergii. Nepotřebujete kupovat 10 druhů nebo maso z klokana, stačí obměnit za maso, které pochází z poctivě chovaných zvířat.
  • Kousat neznamená jen čistit si zuby u kostičky. Pes potřebuje čistý chrup a taky potřebuje žvýkací svaly, a ty nebude mít, když žere jen mletiny. V jeho jídelníčku by měly být kosti obalené masem, chrupavky, svalovina. V kuse.
  • Někdy méně je více. Mnoho drahých doplňků a mixování různých složek, spíš nadělají v psím těle bordel. Masožravci jsou stavěni na jednoduchou stravu, rozmanitost potřebují v dlouhodobém horizontu cca 14 dní. V každé misce stačí jeden druh živočišné složky (ideálně monoprotein) a jeden až dva druhy přílohy. Pokud máte dobře sestavenou misku, nepotřebujete doplňky, těmi přirozené krmení jen prodražíte. Pokud má pes dobré geny a zdravou stravu, kloubní výživa může dokonce přitížit a různé oleje zakryjí stav srsti jako indikátor zdraví.
  • Nepočítejte a nevažte, odvažte se. Je nutné znát základní pravidla výživy psa a je fajn se od nich se odrazit. Ale nebojte se respektovat individuální potřeby Vašeho psa. Pokud něco zarputile odmítá, pokud mu něco nedělá dobře, pokud potřebuje víc nebo míň. Máte psa ne stroj, každé tělo je jiné. Misku psovi skládáte sami na míru, využijte toho nejcennějšího, co BARF přináší: přirozené stravování, šité na míru individuálním potřebám pro zdraví Vašeho psa.

 

Téma stravy psů není věda, ale vždy je se čemu učit. Je to téma, do kterého se možná ponoříte pro Vašeho psa, ale téma, které Vás začne bavit. Porozumíte lépe potřebám psa, dozvíte se víc o jeho zdraví a fungování těla a hlavně doceníte, jak obrovský vliv to má na jeho pohodu. A proto ty naše hafany máme, ne? Milujeme je a chceme, aby měli zdravý a spokojený život 😉

S výběrem pamlsků a jiných dobrot si už pak nemusíte lámat hlavu, vybrali jsme pro Vás takové, která všechny principy zdravé stravy splňují a navíc chutnají. Mrkněte na sušená masa, pamlsky podle BARF a přidejte i nějakou konzervu nebo vývar. Aby byl život našich čtyřnožců o chlup radostnější. Sledujte náš Facebook a Instagram, ptejte se, a hlavně si každodenní život se svým psem s láskou užívejte.

Vaše Pamlsky s příběhem