Výživové potřeby psa

Výživové potřeby psa

 

Přirozenou stravu považuji za stěžejní téma. Moje i Vaše. Téma pro vás, kteří přemýšlíte: zda, proč, a jak?

Pokud se o psí stravu nebo BARF začnete zajímat, vždycky to bude přínosem. I když zůstanete u granulí, budete daleko lépe rozumět základním principům, vědět, jak si granule (a pamlsky) vybrat, chápat, kdy do nich něco přidat anebo je v případě potřeby nahradit. Lépe vypozorujete, když s Vaším psem bude něco v nepořádku, a v mnoha případech si s tím lépe poradíte.

 

Proč? To najdete ve článku Jak BARFovat a nezbláznit se z toho. Přečtěte si o vyvrácených mýtech, nechte se inspirovat důvody, proč bude pro psa vždy lepší, když mu sestavíte misku sami, a vyšperkujte své znalosti nad rámec obecně přijímaných pravd.

Jak? Nemá smysl, aby tento článek vše obsáhl, pro nastudování základních pravidel doporučuji knížku Natural dog food (Syrové krmivo pro psy). Najdete zde vše potřebné v modernějším podání, které odpovídá současným studiím a průzkumům. Konečně nejde jen o výčet, ale o pochopení z čeho jednotlivá pravidla vychází a proč je nutné se jich držet. Naučí Vás, jak nad BARFem přemýšlet, a nejen si pamatovat. A navíc vědecky vyvrací některé dříve proklamované mýty. A to je vše, pokud si přečtete knížku a v případě nejasností použijete Google, nebude Vás to stát víc než pár hodin a vedle nešlápnete.

 

 

Základní principy stravy psa:

  • Poměr živočišné složky ve stravě je cca 70 – 80 %, a zbytek tvoří přílohy. Živočišná složka je skládá většinově ze svaloviny, dále vnitřnosti a syrové kosti. Mladší a aktivnější psi většinou víc, staříci a citliví psi většinou míň. Vše syrové, vařit můžete, pokud si to žádá zdravotní stav psa anebo si na syrovou stravu teprve zvyká. Vařením ale přichází maso o spoustu pro psa prospěšných látek a vy si jen přiděláváte práci.
  • Kosti vždy a zásadně jen syrové, tzn. nikdy ne tepelně upravené, ne sušené, ne uzené. A vždy jen, pokud je na ně pes zvyklí. Přirozeností psího zažívání je jehličkový efekt a kyselé prostředí žaludku, které zajistí bezpečné krmení. Pokud je však pes mnoho let krmen jinak, oba efekty postupně slábnou a je třeba je postupně aktivovat. Pro správné zkrmení by měly být obalené svalovinou.
  • Masová složka by měla zahrnovat také chrupavky, šlachy a jiné části. Ale myslete na to, že psí tělo není odpadkový koš, potřebuje i čisté maso, které málo kdy najdete v tzv. mletinách nebo kompletech. Vnitřnosti projímají a kosti zažívání staví, není tedy dobré dávat naráz jen jedno, vždy kombinujte se svalovinou.
  • Přílohovou část tvoří z většiny zelenina, ovoce a je možné přidávat také vajíčka, semínka, vhodné obiloviny, mléčné výrobky. Většinou se doporučuje zeleninu strouhat anebo rozemlít, kořenovou uvařit a salátovou nechat syrovou. Přílohová část se dá nahradit nepranými dršťkami, ale je fajn, když to tak není každý den.
  • Do psího jídelníčku nikdy nepatří: hrozny a hrozinky, čokoláda, muškátový oříšek, makadamové ořechy, kofein, žvýkačky, avokádo, apod. Vše může být pro psa toxické (tj. život ohrožující). A nikdy by neměl dostat nic z divokého prasete! Divoká prasata mohou být nakažena tzv. Aujezského chorobou, která je pro psy smrtelná a není léčitelná. Choroba se vyskytuje v ČR a běžně se na ní netestuje, protože pro člověka není nebezpečná.

 

Rozumět principům zdravé stravy psa znamená lépe rozumět jeho potřebám, zdraví a spokojenosti. A to samé platí pro výběr pamlsků, které přesně podle těchto pravidel najdete u nás. Sledujte náš Facebook a Instagram, kde sdílíme další tipy pro zdravý a spokojený život našich chlupatých lásek.

Vaše Pamlsky s příběhem