Výchovné problémy a strava

Výchova psa a jeho krmení

 

Že to spolu nesouvisí? Že záleží jen na tom, aby si pes jídlo nehlídat? Chyba, obrovská!

Krmení a strava nejsou jen otázkou zdraví psa, tělo i psychika jsou spojené nádoby. Výchovné problémy lze řešit mnoha způsoby, neexistují žádné "správné šablony". Správně je to tak, jak to vyhovuje Vám i psovi! Abyste mohli společně život prožívat a nejen přežívat. Abyste se na to soužití těšili a žili v klidu a spokojenosti. Oba. Abyste nemuseli být vystresovaní z toho, co ten Váš miláček zase provede, a aby on nemusel být vystresovaný ze situací, které mohou nastat.

 

 

Nejčastější problémy, které jsou považovány za výchovné:

  • Majetnické chování. Pokud máte staršího psa z nevhodných podmínek, může to být jeho obranný způsob, jak přežít. Pak je jasné, že se s tím budete nějakou chvíli potýkat. Ale, prosím, alibismus stranou. Pokud máte psa od štěněte, pokud s vámi žije víc let, není toto chování v extrému dobře. Znamená to, že pes má důvod si žrádlo hlídat, být v neustálém napětí. Zbytečně ho u jídla nerušte, ale ani nerespektujte, pokud vystartuje (fyzicky nebo vrčením), když se mihnete kolem misky. Krmení je v hodnotovém žebříčku psa přirozeně velmi vysoko a pohoda u jídla je základ. 
  • Krmení více psů ve smečce. Stačí, když máte doma dva, tři psy, stačí, když hlídáte psa rodičům, a už máte smečku. A ve smečce platí nekompromisní pravidla. Že se vám psi roky neporvali u jídla a najednou z ničeho nic si jeden něco hlídá? Ukradne? Tady platí zásadní pravidlo: SPRAVEDLNOST. Dodnes si pamatuji na dvě fenky, sestry, které měly jen jeden problém. Páníčka. Ten jim totiž dával jeden pamlsek, jeden pamlsek a dva psi. Asi nemusím vysvětlovat, proč nakonec skončily v útulku. Pokud máte tolerantní a sehrané psy, nemusí to jednorázově problém. Ale dlouhodobě by to vždy mělo být fér, dostane jeden, dostane druhý. A stejně obsah misky. Pokud jeden dostává konzervu nebo maso a druhý je na granulích, nejspíš to jako fér nevyhodnotí.
  • Nežravost nebo hltání. Ani jedno v určité míře nemusí být správně, protože pes je opět v nějaké psychické nepohodě. Jsou plemena psů, která mají sklon k jednomu nebo druhého, krmením v klidu a různorodě by však oba časem měly slábnout. Pokud to tak není, zamyslete se, kde může být problém, a začněte ho pozvolna řešit.
  • Krádeže. Znám jen velmi málo psů, kteří neukradnou v nestřeženém okamžiku něco, co by neměli. Částečně je to výchovný problém, kdy se jim to už podařilo a prostě vědí, že to jde. Trestat psa až potom, co něco provedl je vždy špatně! Pokud jste ho nechytili přímo při činu, už si nikdy Vaší reakci s krádeží nespojí, ale o tom zase v jiném článku. Otázka by však měla znít, PROČ to dělají. Moji psi nekradou, aniž bych je to zdlouhavě učila. Mají totiž různorodou, chutnou, zdravou stravu a občas dostanou nějaké mlsání. Mají nejenom to, co potřebuje jejich tělo, ale taky to, co potřebuje jejich mysl.
  • Odpadky a lovení. Znáte ten pocit, když pes venku nebo zhltne? „Fuj!“, „Cos to zase sežral“? Pes prostě venku hledá cokoliv k snědku. Můžete s ním celý život chodit na procházky, hlídat, kde co je, a okřikovat ho. Ale proč to to zvíře dělá? Je to stejné jako s těmi krádežemi. Různorodá, zdravá, chutná strava a občas něco na přilepšenou v dlouhodobém horizontu vede k tomu, že pes prostě nepotřebuje všude možně hledat něco lepšího. Zní to jednoduše a přesně tak je to správně.

Výchova psa je celoživotní proces. To, že něco funguje rychle a snadno, neznamená, že to nezpůsobí dlouhodobé nebo závažnější nešvary. Žrádlo má pro psa zásadní prioritu, on neví, že nám ani jemu nejspíš hlad nehrozí. Vztah důvěry a respektu platí nejenom pro psí výchovu, ale také krmení. Kvalitní, zdravou a různorodou baštu pak seženete u nás, vše na jednom místě :)

Sledujte náš Facebook a Instagram, ptejte se. A hlavně si každodenní život se svým čtyřnohým parťákem spokojeně užívejte!

S láskou ke psům a respektem k jejich potřebám,

Vaše Pamlsky s příběhem