Přirozené potřeby psa

Přirozené potřeby psa

 

Znáte Maslowovu pyramidu potřeb? Řadí základní lidské potřeby podle jejich důležitosti, je škoda, že podobná pyramida neexistuje i pro naše čtyřnohé miláčky. Možná by to předešlo mnoha nedorozuměním mezi námi a jimi.

Použiju ji tu jako příklad, jejich důležitost v psím životě je však odlišná. Protože…. pes není člověk 😊

  • Základní tělesné a fyziologické potřeby psa jsou většinou ty, které zvládáme jako páníčci docela dobře. Naši psi mají plnou misku, chodíme je venčit, zajdeme na veterinu, když je potřeba. Kde je ale hranice jejich naplnění? Krmit nekvalitními granulemi, třikrát denně oběhnout sídliště? Pes potřebuje kvalitní a různorodou stravu, aby jeho tělo fungovalo zdravě, více o tom v našem článku Pravidla výživy psů. Vyvenčit se potřebuje jinak štěně, dospělák, stařík. To, že pes to tzv. „vydrží“, neznamená, že pro jeho tělo je zdravé zadržovat odpadní látky. V neposlední řadě je i potřeba pohybu velmi různorodá pro každé plemeno.
  • Potřeba jistoty a bezpečí, o které si myslíme, že je samozřejmostí. Často nevidíme, že pes se cítí nejistě anebo má strach. On neví, že opilý soused za plotem nepředstavuje krom rušení nočního klidu riziko, neví, že ten štěkající čokl, co jsme ho potkali na procházce, mu neublíží. To ho musíme naučit. S klidem, rozvahou a nadhledem ho seznámit s tím, jak a ve kterých situacích má reagovat. A jistotu i bezpečí si také musíme vytvořit ve vzájemném vztahu. Psovi je jen tak nevysvětlíme, správným balancem mezi důvěrou a respektem však přijdou samy.
  • Potřeba lásky, přijetí a spolupatřičnosti je u psů velice vysoko. Jsou to smečková zvířata, potřebují do smečky nejen patřit, ale najít si v ní své místo. Pokud se psem budete soupeřit o vůdcovství, asi se vám nebude žít moc snadno. Každá psí smečka má svou hierarchii, ale to neznamená, že níže postavení jsou i méně důležití! Není horší pohled než koukat na psy, kteří nežijí v láskyplné smečce. Každý člen by si měl připadat… milovaný, aby také lásku dávat mohl ❤️
  • Potřeba uznání a sebeúcty je jádrem každé psí duše. A každá touží po něčem jiném. Jednomu bude dobře na gauči, druhému na zahradě, některý potřebuje časté mazlení, jiný naopak respekt k vlastnímu prostoru.
  • Potřeba seberealizace, která je pro každé plemeno specifická – lovecký pes, pastevec, pracovní pes. Nevybírat si psa podle vzhledu nestačí. Musíme se zamyslet nad tím, zda můžeme tomu čtyřnohému miláčkovi poskytnout podmínky, čas a energii na naplnění jeho přirozených potřeb. A jestli to skutečně chceme. Dát jim, aby oni mohli dát nám.

 

Plná miska a střecha nad hlavou nestačí. Psi potřebují své přirozené vyžití, práci a povinnosti. Měli by být smysluplnou součástí našich životů. A také patřit do milované smečky, která se pak, to mi věřte, stane lásky-plnou! 

Sledujte nás na Facebooku a Instagramu, kde najdete spoustu tipů, podporu i pohlazení po pejskařské duši.

S láskou ke psům a respektem k jejich potřebám!

Vaše Pamlsky s příběhem