Výživa psů

Pravidla výživy psů

 

Výživa psů je věda, ale ne taková, kterou bychom při dodržování základních pravidlech nezvládli. Pro jejich zdraví jsou však zásadní.

Psí tělo i zažívání funguje trochu jinak než naše, proto je třeba nad ním i jinak přemýšlet. Tady jsou pravidla, která platí pro krmení granulemi, BARFem i pro výběr pamlsků:

  • Poměr složek ve stravě. Pes je všežravý masožravec a jeho výživové potřeby jsou cca 70 – 80 % živočišné složky (svalovina, vnitřnosti a kosti) a zbytek příloh. Pro aktivnější a mladší psy většinou víc, pro staříky naopak míň. Platí to i pro komerčně vyráběná krmiva, u nich si však dávejte pozor na matoucí poměry ve složení. Jednotlivé složky při výrobě ztrácí jiné množství tekutin, ideální je tedy znát složení v syrovém stavu, doptat se na něj nebo dopočítat (ideální může být klidně 45 %).
  • Vyváženost. Je důležitá v dlouhodobém ne v krátkodobém horizontu. U psa není nutné každý den počítat vyváženou dávku, ale pouze zhruba v rámci 14 dní. Tady jen pozor, abyste to naopak nepřehnali a každý den zažívání nerozhodili.
  • Monoprotein i pestrost. Monoproteinové složení je takové, která se drží jednoho druhu živočišné složky a nemixuje např. hovězí, kuřecí a rybí. Je pro psa jednoznačně přirozenou a nezdravější stravou, protože nezatěžuje zbytečně jeho trávení (vlk nebo jiný masožravec taky v jednom dni neuloví tři druhy a z každého nesní něco). Pestrost je pak opět otázka zhruba 14 dní, není však nutné střídat 10 druhů masa nebo granulí. Ideální je střídání světlého a tmavého masa, občas přidat rybu a občas si připlatit např. za telecí, jehněčí anebo za BIO kvalitu.
  • Bez chemie, bez nesmyslů. Oboje by mělo být samozřejmostí, bohužel často není. Na složení krmiva občas použitou chemii nenajdete (např. glycerin či jiný konzervant). Avšak co je dovážené přes půl kontinentu nebo dokonce světa, jí rozhodně obsahuje, jinak by to ještě v náklaďáku začalo pochodovat. Stejně tak je na škodu nadměrné množství „líbivých“ surovin nebo nadměrná výrobní úprava, o ní se však jako zákazník dozvíte málo. Proto máte nás.
  • Každý pes je jiný a každý potřebuje i jinou stravu. Specifika mají jednotlivá plemena a hlavně jednotliví psi. Nezkoušejte na svém psovi každý měsíc něco jiného, jeho tělo není zkušební laboratoř, ale zároveň si všímejte, co mu nedělá dobře. A nezapomeňte také respektovat, když občas něco nebude chtít. Třeba ví proč, lépe než my 😉

Pes neumí mluvit a neřekne nám, co ho trápí. Na závěr tedy zmíním pár indikátorů, které nevyčtete z žádných článků, ale které vám sdělí psí tělo samo.

  • Bobek jako svatý grál pejskařů… Pevný bobek neznamená, že pes je krmený správně! To, že se pravidelně dobře sbírá do sáčků může klidně znamenat moc obilovin anebo až moc „sterilní“ krmení.
  • Srst je krásný ukazatel. Psí tělo ví, že potřebuje nejdřív vyživovat jiné orgány v těle. Ale pozor, nepoznáte to na ní hned, opět v dlouhodobém horizontu. Pokud se však kvalitu psí srsti snažíte vylepšit (např. lososovým či jiným olejem), ukazatel přestane ukazovat.
  • Pálení žáhy, o kterém nám pes neřekne a může být těžké ho rozpoznat. Všímejte si, jak často např. žere trávu, zda nemá potřebu zvracet, neolizuje kde co, apod…
  • Aktivita psa, jeho elán i nálada, kterých je třeba si všímat především u psů na dietě, s potravinovou alergií nebo citlivým zažíváním.
  • Nenažranost nebo nechutenství, ani jedno nemusí být dáno povahou psa. Často je to ukazatel skutečné podvýživy (nedostatek výživy v krmivu) anebo naopak nevhodně zvoleného krmiva.

 

A i když je správná výživa psů věda, není třeba z ní dělat jadernou fyziku. Každý pes je jiný a každý páneček má jiné možnosti, důležité je najít rovnováhu pro zdravý a spokojený život našich psů. Pokud si s výběrem lámate hlavu, u nás můžete v klidu nakupovat to nejkvalitnější #prozdravepsy. A další tipy k výživě psů sledovat na našem Facebooku a Instagramu. Pokud si nejste jistí, oslovte nás v rámci výživového poradenství pro psy.

S láskou ke psům a respektem k jejich potřebám

Vaše Pamlsky s příběhem